V Záborskom majú polyfunkčný kultúrny dom, prispela naň EÚ

29.01.2006 Prešov

Záborské 29. januára (TASR) - Vďaka príspevku z fondu regionálneho rozvoja Európskej únie (EÚ) v objeme 8,5 milióna Sk vznikol v obci Záborské v okrese Prešo...
Záborské 29. januára (TASR) - Vďaka príspevku z fondu regionálneho rozvoja Európskej únie (EÚ) v objeme 8,5 milióna Sk vznikol v obci Záborské v okrese Prešov polyfunkčný kultúrny dom. Dali ho do plnej prevádzky v poslednej januárovej dekáde. Bol už aj dejiskom obecného plesu.

Samospráva obce podala v januári 2004 projekt Vráťme kultúru ľuďom a ľudí kultúre s cieľom rekonštruovať starý objekt kultúrneho domu. Z množstva podaných projektov v rámci prvého bolo úspešných len 19. Práce v Záborskom sa rozbehli po podpise zmluvy s ministerstvom výstavby a regionálneho rozvoja v júni 2005, kolaudácia sa konala v decembri. Príspevok zo štátneho rozpočtu SR predstavoval 1,6 milióna Sk.
Podľa starostky Kristíny Maliňákovej vďaka rozvoju kultúry sa zvýši atraktivita regiónu a to pomôže získať kvalitných investorov pre priemyselný park Záborské. \"Rekonštrukcia kultúrneho domu nie je komerčný projekt, má verejnoprospešný charakter a bez finančnej pomoci EÚ by sme ho ako malá obec nikdy neuskutočnili, \" zvýraznila.
Dom tvoria tri funkčné celky - univerzálna spoločenská sála so zázemím, kultúrno-výchovné klubové priestory s digitálnym kinom a administratívna časť so sídlom obecného úradu. Zvolená koncepcia umožnila nielen zrekonštruovať a zmodernizovať objekt, ale aj zvýšiť jeho kapacitu a štandard pre občanov celého mikroregiónu s 29 obcami pod Slánskymi vrchmi.
Vďaka tomuto stánku začne v obci pôsobiť základná umelecká škola, zriadili tu izbu kultúrnych tradícií spojenú s klubom dôchodcov. V knižnici vznikla študovňa a čitáreň, vrátane internetového pracoviska. Sľubujú si oživiť zaniknuté tradície dedinského divadla. Mysleli aj na telesne postihnutých občanov a rekonštrukciou dosiahli bezbariérové vstupy.
 

Vyberte región